Klassisk Havneregatta

 Espen Aker og jeg startet en ny regatta i Tønsberg havn:

Klassisk havneregatta, en regatta for små klassikere og for publikum.

 

Den 19. August ble den første klassiske havneregatta avholdt i Tønsberg havn.

Regattaen kom som et initiativ fra Princessklubben og ble gjennomført i samarbeid med Aker Seil, Tønsberg Seilforening, Aldrige Master Boat Builders og sponset av Tønsberg Kommune og Pelle P

Intensjonen med klassisk havneregatta er å lage en publikumsvennlig regatta for mindre klassiske seilbåter. På den ene siden ville vi lage et sosialt og morsomt arrangement for seilerne og på den andre siden ville vi gi noe til publikum og informere om seiling generelt og om klassiske båter spesielt. Regattaen var ikke eksklusivt for trebåter men også klassiske båter i mer moderne materialer.

Fjorten båter deltok i tre klasser. Største klasse ble IOD Princess med seks båter. Fire Færdersnekker stilte i egne klasse. Så var det en ratingklasse med en Andunge, en Yngling, en Femmeter og en Seksmeter. Ynglingen og Andungen var plastbåter mens Seksmeteren Mosquito var eldste båt sjøsatt for over hundre år siden. I den blandede klassen ble det seilt etter svensk ratingsystem som i denne sammenhengen er mest anvendelig og oppdatert og ikke minst hadde handicaptall for de aktuelle båtene.

Klassiske båter er vakre og en fryd å se på, og de ble seilet med stil. Derfor hadde vi premiering for stil hvor hele ekvipasjen ble bedømt, altså båten og mannskapets fremtoning og utseende. Dette bidro til å gjøre dette til et publikumsvennlig arrangement.

Arrangementet var veldig konsentrert og start og målgang var utenfor tollbodplassen hvor også andre aktiviteter fant sted. Tønsberg kommune hadde reservert gratis bryggeplass til båtene og følgebåter. Videre hadde vi også en liten informasjonsstand på Tollbodplassen med en Princess på henger og informasjonsplakater. Standen var bemannet slik at folk kunne stille spørsmål. Mike Aldrige sto for denne delen av arrangementet.

Regattaen ble startet fra baugen på dampskipet Kysten. Løpet gikk i to baner i byfjorden med rundinger rundt startmerke slik at det ble mest mulig publikumsvennlig. Dette opplegget fungerte godt. Det var bra vær og vind. Vindforholdene er meget utfordrende i byfjorden med bygninger som skaper spesielle forhold. Det ble gjennomført fire regattaer.

Premieutdeling fant sted på Tollboden Spiseri under en festlig sammenkomst. Vinner av største klasse (Princess) mottok an vandrepokal sponset av Aker Seil. Vinnere var Princessklassen: NOR 22 Otto Berg, Færdersnekke: NOR 19 Tore Marthinsen, Ratinklasse: NOR 2 Mosquito, Stig Hvinden.

Til tross for at flere ting kunne vært gjort bedre så var det mange positive tilbakemeldinger fra seilere og publikum. Ikke minst er vi fornøyd med at alle seilerne vi snakket med synes det var et veldig morsomt arrangement og at de ville komme tilbake til neste år og få med seg flere. Festen på kvelden var også meget vellykket.

Vi regner det som gitt at det blir arrangert til neste år også og at vi vil gjenta invitasjonen da til følgende klasser:

Andunge, 12,5 kvm, BB11, Drake, Færdersnekke, Grimstadjolle, IOD, IOD Princess, Knarr, Kragerøtærne, Oslojolle, Seilkogg, Yngling, Soling, IF, m.m. I tillegg vil vi fortsette å ha en ratingklasse slik vi hadde i år.

 

Bildene er tatt av Tor Gunnar Lundenes.

Du kan bestille høyoppløselig bilde hos han. Send en email til Tor-Gunnar Lundenes <This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.>